Een bijzonder reisadvies

Ten tijde van de zomervakantie kunnen we niet zonder de nodige reisadviezen. Het merendeel van de reisadviezen waarschuwt ons voor risico’s op natuurgeweld, politieke onrust of extreme gezondheidsepidemieën zoals uitbraken van difterie, cholera of andere ziekten die je je ergste vijand nog niet toewenst. Maar het jongste reisadvies dat GGD Nederland onlangs gaf, kwam voor mij als een volslagen verrassing.

“Jongeren die naar Frankrijk gaan adviseren wij met klem om een condoom te gebruiken om zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe”, laat GGD Nederland weten.

So far, so good. Maar dan het vervolg.

 

Mysterieuze mannen en kokette dames

“We hebben er natuurlijk ook begrip voor als je het niet fijn vindt om seks te hebben met een condoom. Tegen die mensen zeggen wij: ga naar Duitsland.” In Frankrijk is een explosieve stijging van soa’s waargenomen. Dus het devies is, gebruik een condoom. Maar wil je onbeschermde seks, ga dan naar Duitsland. Op zijn minst een opmerkelijk advies.

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar de mysterieuze Franse mannen met dromerige ogen en de kokette Franse dames die met hun charmante dialect menig Nederlandse man en vrouw het hoofd op hol doen slaan. Daartegenover zie ik onze Duitse oosterburen aan een morsige tafel tijdens het Oktoberfest, waar sensualiteit plaatsmaakt voor bier, braadworst, lederhosen en gezelligheid.

Je begrijpt nu het reisadvies Duitsland 😉

 

PrEP

Overigens, een uitstekend advies wat Frankrijk betreft, maar onbeschermde seks lijkt mij overal nog steeds erg onverstandig. Of zijn er andere manieren om een SOA of een hiv-infectie tegen te gaan terwijl je toch kiest voor onbeschermde seks? Die vraag werd deels spontaan beantwoord toen ik een bevriende collega huisarts sprak, die directeur is van een aantal gezondheidscentra.

Hij vertelde mij dat hij uitkeek naar zijn eerste werkbezoek op de PrEP-poli. “Wat voor poli?”, vraag ik hem. “Een PrEP-poli”. Hij kijkt me aan en vervolgt zijn verhaal. “PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. PrEP is veilig én effectief. Dat is wetenschappelijk bewezen. Sinds 2012 is PrEP voor iedereen beschikbaar in de VS en sinds de afgelopen jaren ook in Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Schotland en België. Toch wordt PrEP in Nederland nog niet vergoed.”

Enthousiast als hij is, wijst hij nog even op de voordelen. PrEP biedt de mogelijkheid om duizenden hiv-infecties te voorkomen en voorkomt een leven lang hiv-remmers slikken. PrEP kan de samenleving vele zorgkosten besparen en biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partner.

“Oke”, reageerde ik en ik dacht meteen aan mijn kinderen die in de komende jaren vast gaan genieten van hun ontluikende seksualiteit. Hoe fijn zou het voor ze zijn als PrEP die altijd aanwezige angst voor een hiv-infectie wegneemt? En voor ons als bezorgde ouders.

 

Politieke druk

Ieder jaar komen er in Nederland nog steeds 800 nieuwe hiv-infecties bij. Het is onaanvaardbaar dat PrEP in Nederland nog niet breed beschikbaar is. Met de landelijke werkgroep PREPARED wil het Aidsfonds daar verandering in brengen. Samen met verschillende andere partijen in de zorg oefenen ze gezamenlijk politieke druk uit. En met succes. In maart 2018 heeft de Gezondheidsraad (‘Preventief gebruik van hiv-remmers’) aan de regering geadviseerd PrEP en de daarbij horende gezondheidszorg in Nederland in te voeren. Het is nu aan de minister om dit op te pakken.

Op dit moment is PReP alleen nog beschikbaar voor risicogroepen zoals bijvoorbeeld homo’s, maar het zou toch fijn zijn als iets dergelijks ook voor hetero’s beschikbaar komt. Overigens, blijft het ouderwetse pakje condooms nog altijd nodig om andere SOA buiten de deur te houden.

Better be prepared!

Jeroen Muller
Voorzitter NIP