Blog Jeroen Muller

10 juli 2018: De eenzaamheid voorbij

Ik groeide op in een arbeidersgezin in een volksbuurt. Net zoals veel arbeiders die klein woonden en geen tuin hadden, bezaten mijn ouders een volkstuin. Mijn vader genoot ontzettend van die plek. Ik zag hem opbloeien als we samen door de tuin heen liepen en hij mij alle wetenswaardigheden vertelde over de verschillende één- en meer-jarigen die hij met veel liefde en aandacht geplant had en verzorgde...

25 juni 2018: Eeuwig perfect

Onlangs slaagde mijn dochter voor haar VWO-examen. Ik was zo blij dat ik het spontaan op LinkedIn zette. LinkedIn gebruik ik echt alleen zakelijk en ik verontschuldigde mij daarom bij voorbaat aan mijn volgers dat het ongepast was, maar ik was zo trots dat ik het met zo veel mogelijk mensen wilde delen.

12 juni 2018: "Een nieuwe lente, een nieuw geluid"

Verpleegkundigen en psychologen kunnen geen woning meer kopen in een grote stad. In Amsterdam al helemaal niet meer, maar de andere grote steden volgen. Waar Amsterdam een waardevermeerdering kent van 60% voor een gemiddeld huis, volgen de aangelegen randgemeenten met een verhoging van 30 tot 45%. Een psycholoog of verpleegkundige kan geen huis kopen en wil er dus ook niet werken. Nog minder zorg. Nog meer wachtlijsten.

29 mei 2018: Toleranter?

17 mei 2018: de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Dezelfde dag bleek uit onderzoek van het SCP over onze opvattingen met betrekking tot seksuele en genderdiversiteit dat we toleranter zijn geworden, maar twee zoenende mannen nog steeds aanstootgevend vinden. Ik chargeer misschien want het ging hierbij om 'slechts' 29 procent van de respondenten. Waarschijnlijk dezelfde groep die ook vindt dat homo's en lesbo's niet dezelfde adoptierechten mogen hebben als heterostellen. Maar wat vind ik als psycholoog?

14 mei 2018: De vluchtige waarheid

De Waarheid. Dat is de krant waar ik thuis mee opgroeide. Mijn vader was een loyaal aanhanger van Marcus Bakker van de CPN en dus belandde de krant altijd trouw op de mat. Ik was tiener en niet echt geïnteresseerd in politiek, laat staan communistische propaganda, ondanks dat mijn vader mij herhaaldelijk uitlegde dat de uitbuiting van de werkende klasse vervangen zou worden door een dictatuur van het proletariaat.

26 april 2018: Hemelbestormers voor een betere wereld

De man die de wolken meet, misschien kent u het beeld. Het is een kunstwerk van Jan Fabre en heeft een gelaagde betekenis. Een man die het onmogelijke lijkt te meten waarbij het verlangen naar vrijheid samenvloeit met de behoefte de wereld om zich heen te begrijpen en te duiden. Misschien doet hij het wel omdat de wereld om hem heen betekenis heeft verloren en poogt de kunstenaar zo op een wetenschappelijke manier wat betekenis terug te geven.