Blog Jeroen Muller

25 juni 2019: Dank!

Jeroen Muller neemt afscheid van het NIP. Na zes jaar vicevoorzitter en voorzitter te zijn geweest, draag ik het stokje over – met trots – aan mijn nieuwe opvolger. Zes jaar lang optrekken met directeuren-generaals van VWS en hun ambtenaren, het ZIN en de NZa, met verzekeraars en leden van andere beroepsverenigingen. Met onze achterban en de hardwerkende club medewerkers in het bureau van het NIP. Wat een prachtige tijd was het toch.

7 december 2018: Hooligans

Om de week gaan Milan, mijn zoon, en ik naar de Arena. Dat doen we al 5 jaar als trouwe supporters van Ajax. Dat gaat volgens een gebruikelijk ritueel, waarbij wij ruim op tijd aanwezig zijn, een hotdog kopen bij dezelfde stand en langzaam naar ons vak lopen. Als we binnenkomen is het meestal nog leeg. We genieten van het langzaam vollopen van het stadion waarin we geleidelijk opgaan in de massa. Hoogtepunt voor de wedstrijd is het uit volle borst meezingen van “bloed, zweet en tranen”…

23 november 2018: Over leiderschap

Vandaag wil ik het over leiderschap in de zorg hebben. Om een misverstand te voorkomen: leiderschap is niet gebonden aan status en een positie. Veel mensen denken dat leiderschap weggelegd is voor de hoogste baas in een organisatie, gelukkig is dat niet zo.

1 november 2018: Het syndroom van Munchhausen by proxy

Gisteren keek ik naar ‘The ninth life of Louis Drax’, een echte aanrader voor psychologen over een puber die het ene na het andere ongeluk krijgt en zijn lieve, zorgzame moeder. De film blijkt uiteindelijk over het syndroom van Münchhausen by proxy te gaan…

1 oktober 2018: Goede zorg én gelukkige medewerkers

Hoe verbinden we de zingeving van de behandelaar aan de opdracht van de zorgverzekeraar om de kosten te beteugelen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt?  Hiervoor zijn twee regelarme pilots in de maak: van tijdschrijven nu naar een verantwoordingsregime gebaseerd op kwaliteit van zorg.

4 september 2018: Gezond verstand – Gastblog Hans Koot

In veel situaties zijn we slecht zijn in het inschatten van kansen. Ons ‘gezonde verstand’ – dat wil zeggen onze standaardmanieren van oordeelsvorming – werkt vaak goed, maar kan ook nogal eens tot inschattingsfouten leiden. Vooral bij ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken is het daarom erg handig als we ons oordeel proberen te onderbouwen met kennis.

13 augustus 2018: Thought Leadership – Gastblog Hans Koot

“Ja, slaan kan wel, maar niet met de gesp” legde onze overbuurman uit, nadat zijn zoon mijn broer met de broekriem had aangepakt en mijn moeder daarover verhaal was gaan halen. Zelf deed hij het ook zo als het gedrag van zijn kinderen hem niet beviel. Lichamelijk straffen was in het arbeidersmilieu van de vijftiger jaren nog heel gewoon, al was ook wel duidelijk waar de grens met mishandeling lag.

31 juli 2018: Een bijzonder reisadvies

Ten tijde van de zomervakantie kunnen we niet zonder de nodige reisadviezen. Het merendeel van de reisadviezen waarschuwt ons voor risico’s op natuurgeweld, politieke onrust of extreme gezondheidsepidemieën zoals uitbraken van difterie, cholera of andere ziekten. Maar het jongste reisadvies dat GGD Nederland onlangs gaf, kwam voor mij als een volslagen verrassing..

10 juli 2018: De eenzaamheid voorbij

Ik groeide op in een arbeidersgezin in een volksbuurt. Net zoals veel arbeiders die klein woonden en geen tuin hadden, bezaten mijn ouders een volkstuin. Mijn vader genoot ontzettend van die plek. Ik zag hem opbloeien als we samen door de tuin heen liepen en hij mij alle wetenswaardigheden vertelde over de verschillende één- en meer-jarigen die hij met veel liefde en aandacht geplant had en verzorgde…

25 juni 2018: Eeuwig perfect

Onlangs slaagde mijn dochter voor haar VWO-examen. Ik was zo blij dat ik het spontaan op LinkedIn zette. LinkedIn gebruik ik echt alleen zakelijk en ik verontschuldigde mij daarom bij voorbaat aan mijn volgers dat het ongepast was, maar ik was zo trots dat ik het met zo veel mogelijk mensen wilde delen.

12 juni 2018: “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”

Verpleegkundigen en psychologen kunnen geen woning meer kopen in een grote stad. In Amsterdam al helemaal niet meer, maar de andere grote steden volgen. Waar Amsterdam een waardevermeerdering kent van 60% voor een gemiddeld huis, volgen de aangelegen randgemeenten met een verhoging van 30 tot 45%. Een psycholoog of verpleegkundige kan geen huis kopen en wil er dus ook niet werken. Nog minder zorg. Nog meer wachtlijsten.

29 mei 2018: Toleranter?

17 mei 2018: de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Dezelfde dag bleek uit onderzoek van het SCP over onze opvattingen met betrekking tot seksuele en genderdiversiteit dat we toleranter zijn geworden, maar twee zoenende mannen nog steeds aanstootgevend vinden. Ik chargeer misschien want het ging hierbij om ‘slechts’ 29 procent van de respondenten. Waarschijnlijk dezelfde groep die ook vindt dat homo’s en lesbo’s niet dezelfde adoptierechten mogen hebben als heterostellen. Maar wat vind ik als psycholoog?

14 mei 2018: De vluchtige waarheid

De Waarheid. Dat is de krant waar ik thuis mee opgroeide. Mijn vader was een loyaal aanhanger van Marcus Bakker van de CPN en dus belandde de krant altijd trouw op de mat. Ik was tiener en niet echt geïnteresseerd in politiek, laat staan communistische propaganda, ondanks dat mijn vader mij herhaaldelijk uitlegde dat de uitbuiting van de werkende klasse vervangen zou worden door een dictatuur van het proletariaat.

26 april 2018: Hemelbestormers voor een betere wereld

De man die de wolken meet, misschien kent u het beeld. Het is een kunstwerk van Jan Fabre en heeft een gelaagde betekenis. Een man die het onmogelijke lijkt te meten waarbij het verlangen naar vrijheid samenvloeit met de behoefte de wereld om zich heen te begrijpen en te duiden. Misschien doet hij het wel omdat de wereld om hem heen betekenis heeft verloren en poogt de kunstenaar zo op een wetenschappelijke manier wat betekenis terug te geven.