Zindelijkheid, als het niet vanzelf gaat….

Verplaatst van 10 november naar een webinar op 7 december van 19:00 – 21:00 uur

 

Werkgroep Het Jonge Kind van de sectie Jeugd organiseert i.s.m. de DAIMH een webinar over zindelijk worden en allerlei andere factoren die in dat proces meespelen, vooral als dit bij uw kind niet vanzelf gaat.

De meeste problemen rondom zindelijkheid lossen zich vanzelf op, al dan niet met hulp van familie, vrienden, huisarts, consultatiebureau of tips op internet.

De eerste gastspreker is Anka Nieuwhof-Leppink. Zij is opgeleid als kinderverpleegkundige en basispsycholoog, klinische psychologie. Ze heeft zich, als urotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling voor kinderen met plas- en blaas en defecatieproblematiek. Ze is eindverantwoordelijke voor de landelijke opleiding Urotherapie en organiseert ze jaarlijks de nationale bijscholingsdag Urotherapie. Ze heeft maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek en heeft meerdere publicaties op haar naam staan. Nationaal en internationaal is Anka een veel gevraagd expert. Tevens is zij bestuurslid van de International Children’s Continence Society (ICCS).

Zij zal o.a. vertellen over een onderzoek waaruit is gebleken dat 6-9% van de kinderen in de basisschool leeftijd overdag nat zijn. Dat is gemiddeld 1-2 kinderen per basis schoolklas. De oorzaak van urineverlies is in alle gevallen, het niet goed functioneren van blaas en/ of urinewegen of sluitmechanisme. Vaak wordt gedacht dat gedragsproblemen de oorzaak zijn van het niet zindelijk worden. Deze opvatting is inmiddels volledig achterhaald. Uiteraard hebben kinderen met gedragsproblemen nog meer moeite om een moeilijke blaas de baas te worden. De blaas of de bekkenbodemspieren zijn vaak de hoofdoorzaak dat kinderen niet in staat zijn droog te worden, overdag maar ook ’s nachts. Hoe herken je deze problematiek en welke behandelmogelijkheden zijn er?

 

Onze tweede spreker is Alexandra Vermandel. Alexandra Vermandel heeft het boekje ‘Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!’ geschreven (zie https://www.bol.com/nl/p/je-kind-zindelijk-krijgen-dat-doe-je-zo/9200000077741092/. In het boekje wordt het proces van zindelijk worden uitgelegd met tips voor ouders om hun kind zindelijk te krijgen. Zij zal die avond een praktische invalshoek presenteren over hoe pak je dat aan en waar let je op als ouder en professional wat betreft zindelijkheid.

 

Programma

7 december van 19:00 – 21:00 uur

 

Kosten

Deelname is exclusief en gratis voor NIP-leden en DAIMH-leden.

 

Accreditatie

  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals:

Scholing Jeugdverpleegkunde 2 punten
Scholing Kinderverpleegkunde 2 punten
Scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek 2 punten

  • Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG):

Herregistratie 2 punten
K&J/OG opleiding – behandeling 0,5 punt
K&J/OG opleiding – diagnostiek 0,5 punt

  • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register:

Scholing verpleegkundig specialisten 2 punten

 

  • Dit betreft geen fysieke bijeenkomst meer, maar gaat online plaatsvinden!

 

 

 

Organisatie: Werkgroep HJK, sectie Jeugd
Locatie: Online