Symposium Tabak van! – Op weg naar een rookvrije GGZ en verslavingszorg?

Het thema van het jaarlijkse symposium van de Sectie Verslavingspsychologie (NIP) is komend najaar de behandeling van en het omgaan met tabaksverslaving binnen de GGZ en de verslavingszorg. Aan bod komen recente ontwikkelingen rondom dit thema zoals de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’, de implementatie van rookvrije zorginstellingen, de implementatie van de richtlijnen voor behandeling van tabaksverslaving en de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Het programma start met twee lezingen over het voorkomen en de ernst van tabaksverslaving, en wordt aangevuld met meer praktisch gerichte workshops.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 15 november 2019 van 13.00-17.00 uur in de Zalen van Zeven, locatie Boothstraat 7 in hartje Utrecht. Meldt u alvast aan, aangezien er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is en houd onze verdere berichtgeving in de gaten!

Programma

Keynotes:

  • Prof. dr. Onno van Schayck (hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht) over de laatste stand van zaken in het onderzoek naar stoppen met roken.
  • Dr. Wencke de Wildt (GZ-psycholoog, directeur Jellinek en Inforsa) over CGT bij tabaksverslaving over het addendum tabaksverslaving bij het behandelprotocol CGT bij problematisch middelengebruik en gokken.

Workshops:

  • Drs. Robert van de Graaf (verslavingsarts VNN) over het rookvrij maken van instellingen.
  • Dr. Esther Croes (arts-epidemioloog Trimbos) over de Zorgstandaard ‘Stoppen met Roken’.
  • Dr. Helle Larsen (universitair docent Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam) over jeugd en roken.
  • Dr. Jorien Treur (postdoctoral research fellow, UMC-Amsterdam & ontwikkelingspsychologie UvA) over genetica en implicaties voor behandeling van stoppen met roken.

Meer informatie over de keynotes en workshops volgt later.

Kosten

NIP-leden: €50,-

Studentleden (lid SPS-NIP): €25,- (max. 20)

Overige bezoekers: €120,-)

Accreditaties voor Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, A&O Psycholoog NIP, A&G Psycholoog NIP, Eerstelijnspsycholoog NIP, KP/KNP (FGzPT), voor verpleegkundig specialisten, voor MiaM (VVGN) en accreditatie POH-GGZ worden aangevraagd. Op aanvraag kan gekeken worden naar andere accreditaties.

 

 

 

 

Organisatie: Sectie Verslavingspsychologie
Locatie: Zalen van Zeven, te Utrecht