handeninelkaar

Sectiedag: ‘Onbewoonde lichamen’- over somatoforme dissociatie en conversie

Schrijf je nu in voor de sectiedag van de sectie Lichaamsgerichtwerkende Psychologen (LWP), die plaats vindt op zaterdag 9 september 2017. Het belooft een enthousiasmerende en inspirerende dag te worden.

In de ochtend brengt het bestuur de leden op de hoogte van de laatste stand van zaken. En tijdens het middagprogramma gaan we aan de slag met het onderwerp lichaamsgericht werken met een somatisch symptoomstoornis. Dit doen we aan de hand van een interactieve lezing waarbij zowel een casus, theorie, praktijk alsook het werken in verschillende domeinen psychotherapie en lichaamsgericht werkende therapie (in dit geval haptotherapie) centraal staan.
Hiervoor hebben wij Annemieke van Dijke uitgenodigd (o.a. hoofdopleider GIOS KP, klinisch (neuro)psycholoog, psycho(trauma)therapeut, onderzoeker). Zij zal een lezing geven in samenwerking met bestuurslid NIP-LWP Myriam Hoornick (psycholoog NIP, psychotherapeut, relatie- en systeemtherapeut NVRG, Haptotherapeut) en cliënte Monique Vriens bekend met conversie problematiek.

Annemieke heeft zich gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van disfunctionele regulatie bij patiënten met psychische klachten. Zij heeft onderzoek gedaan naar positieve en negatieve symptomen van psychoforme en somatoforme dissociatie, disfunctionele onder-regulatie en over-regulatie van emotie, en onveilige gehechtheidsstijlen en angsten (bv somatische symptoom stoornis, (complexe) PTSD, borderline persoonlijkheidsstoornis, complex trauma-gerelateerde klachten) gerelateerd aan chronisch trauma in de kindertijd. Activatie van disfunctionele regulatie lijkt te volgen op trauma-door-de-primair-verzorgende geassocieerde en negatief gekleurde cognitief-emotionele informatieverwerking. Echter, als neutrale situaties worden geïnterpreteerd en geëvalueerd als bedreiging of mogelijk schadelijk, wordt disfunctionele regulatie onnodig geactiveerd (vals-positief negatieve interpretatie en evaluatie). Dit kan leiden tot interpersoonlijke misverstanden en teleurstellingen, die vervolgens weer onveilige gehechtheidrepresentaties/ modellen conditioneren en bevestigen, uiteindelijk leidend tot vicieuze cirkels van disfunctionele regulatie. De focus van haar proefschrift ligt op disfunctionele regulatie op het domein van het affect, de cognitie, het lichaam (soma), de relaties met potentieel traumatiserende gebeurtenissen door de primair-verzorgende. Hierbij wordt tegelijkertijd gedifferentieerd naar ontwikkelingsstadia, en in welke mate complexe PTSS-geassocieerde symptomen voorkomen in de studiegroepen.

Aan deze dag zijn geen kosten verbonden voor de leden van de sectie LWP. Vanwege het boeiende onderwerp en spreker zijn dit jaar ook niet LWP-leden van harte welkom  (€50,- voor NIP-leden van andere secties en €99,- voor niet-leden).

Locatie/tijd
Zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00
Kantoorgebouw NIP (HNK), Arthur van Schendelstraat 650, Utrecht, zie route

 

Organisatie: Sectie LWP
Locatie: NIP HNK Utrecht