Psychologie in Mediation

Tijdens dit webinar van de sectie Mediation NIP bekijken we twee thema’s die je als mediator tegen kunt komen: Scheiden en Pesten op het werk. Voor beide onderwerpen hebben we interessante sprekers uitgenodigd die je meenemen in het thema en je rol daarin als mediator.

 

Van woede naar redelijkheid: over emoties, dilemma’s en transitiewoede bij scheiden en de komst van een nieuwe partner – door Corrie Haverkort

Scheiden is een van de meest ingrijpende ervaringen in het leven van mensen. Zeker als er ook kinderen zijn. Angst, verdriet, woede en gevoelens van onrecht spelen bijna zonder uitzondering een rol. Deze gevoelens worden versterkt als tijdens of kort na de scheiding sprake is van een nieuwe partner.

Als hulpverlener of mediator kun je regelmatig met je handen in het haar zitten. Ouders die in een heftige strijd zijn verwikkeld zijn vaak niet of moeilijk te bereiken. Bovendien heb je de verantwoordelijkheid om het welzijn en de veiligheid van het kind te waarborgen. Waar verwijzen de verschillende emoties naar? Hoe doe je recht aan alle belanghebbenden? En hoe buig je gevoelens van onrecht en woede om naar redelijkheid? Ook wanneer het gaat om ex-partners die samen ouders zijn en met name als er sprake is van stiefouders en stiefkinderen.

Corrie Haverkort is trainer, auteur en filosoof en gespecialiseerd in hedendaagse gezinsveranderingen, werkzaam bij Popelier Opleiding voor Gezin en Begeleiding (zie stiefplan.nl) en daarnaast auteur van diverse boeken.

De lezing sluit aan bij het boek: Van woede naar redelijkheid, SWP 2018. Bij dit boek is voor advocaten en mediators een speciaal werkboek ontwikkeld: Werkboek van woede naar redelijkheid: voor advocaten en mediators.

 

Pesten op het werk – Cokkie Verschuren

Sociaal onveilige werkplekken door negatief werkgedrag zijn een groeiend probleem. Zij bedreigen de gezondheid en schaden werknemers, bedrijven en de maatschappij in zijn geheel. Er is veel onderzoek gedaan naar dit gedrag, de actoren, de oorzaken en de gevolgen. In de presentatie gaat Cokkie in op de kernelementen van pesten en agressie en wat je daar als mediator mee kunt. Hoe kun je je een objectief beeld vormen van het slachtoffer in de hem/haar omringende situatie?

Cokkie Verschuren studeerde klinische, arbeids- en organisatiepsychologie en kinder- en jeugdpsychologie. Zij werkte als senior-adviseur voor de overheid en diverse organisaties op het gebied van arbeid en gezondheid en zij is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van pesten en agressie op het werk. Daarnaast houdt zij zich o.a. bezig met stress op het werk, ziekteverzuim en re-integratie.

 

Programma

16:00 – Introductie door Renske de Graauw, voorzitter van de sectie Mediation

16:10 –  Cokkie Verschuren – Pesten op het werk

17:00 – korte pauze

17:10 –  Corrie Haverkort – Van woede naar redelijkheid

Tijdens het webinar is er na elke spreker ruimte voor vragen via de Q&A.

 

Datum

Dit webinar vindt plaats op donderdag 25 maart 2021 van 16:00 – 18:00 uur

 

Voor wie

Voor psychologen, advocaten en alle anderen die mediation een warm hart toedragen. Maak kennis met de psychologie in mediation.

 

Terugkijken

Het webinar is na afloop door NIP-leden terug te kijken via psynip.nl/webinars

Dit webinar is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier. Bij aanmelding ontvang je direct de link van het webinar via het e-mailadres dat je hebt opgegeven.

 

 

 

 

 

Organisatie: NIP webinars sectie mediation
Locatie: Online