Corona: de wereld van morgen - NIP Jaarcongres

Hoe gek het ook klinkt, we gaan het niet over corona zelf hebben tijdens deze avond. En, het wordt ook geen congres zoals je dat normaal gesproken van ons gewend bent, maar wat kun je dan wel verwachten?

We beloven je een interessante live-uitzending met vooraanstaande psychologen die het gaan hebben over wat we het afgelopen jaar van de coronacrisis hebben geleerd en vooral: wat we daarvan mee zouden moeten nemen naar de toekomst!

Wat is de blijvende impact van corona op ons als psychologen en op ons vakgebied? Welke psychologische lessen kunnen we trekken uit deze corona-tijd en welke kansen kunnen we juist benutten? Vanuit verschillende psychologische disciplines belichten en bespreken we het thema met elkaar.  Zo komen onderwerpen als veerkracht, ethiek, wetenschap, beleid en gedrag aan bod.

Via een live-chat sta je als deelnemer bovendien direct in contact met de gasten in de studio en gaan we met elkaar het gesprek aan. Niet alleen een uitzending om naar te kijken dus, maar vooral ook om aan deel te nemen!

Kortom, meld je aan en praat mee.
 

Datum & aanmelden

Dinsdag 29 juni, van 19:00 – 21:15 uur via een livestreamverbinding met studio VRIJ in Culemborg. Je ontvangt de link naar de livestream uiterlijk één dag van tevoren.


 

 
*Als NIP-lid neem je voordelig iemand mee die nog geen NIP-lid is
 

Programma

  • Opening door Jeanneke Scholtens en Monique Rook (directeur NIP)
  • Dr. Richta IJntema en Hanneke Visser gaan in gesprek over veerkracht in het afgelopen jaar en over wat we meenemen naar de toekomst
  • Lezing door Prof. dr. Andrea Evers over het spanningsveld tussen wetenschap en beleid.
  • Interview met Prof. dr. Rick van Baaren over gedragsverandering en corona.
  • Rondetafelgesprek over gedragsbeïnvloeding en ethische vragen met Bart Schutz, Drs. Kees Jan van der Boom en Prof. dr. Rick van Baaren
  • Afsluiting door Jeanneke Scholtens en Hans de Veen (voorzitter algemeen bestuur NIP)

 

Presentatie

De presentatie van deze avond is in handen van niemand minder dan Jeanneke Scholtens. Als toekomstonderzoeker is ze bij uitstek geschikt om ons door deze toekomstverkenning heen te leiden. Met een MA in geesteswetenschappen bespreekt en onderzoekt ze de thema’s waar mens, technologie, wetenschap en filosofie elkaar raken. Ze schreef het spraakmakende boek Holy Fuck over de toekomst van seks, deed onderzoek naar de toekomst van de kerk en de dood en werkt aan haar volgende boek over de toekomst van genot.

 

Onze gasten

Dr. Richta IJntema 

Universitair Docent Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie Universiteit Utrecht, registerpsycholoog NIP Arbeid en Organisatie. 

Richta is eind 2020 gepromoveerd. Haar proefschrift had als doel meer inzicht te krijgen in het fenomeen ‘psychologische veerkracht’: hoe we het moeten opvatten en kunnen versterken. In organisaties wordt nog vaak gedacht dat veerkracht een ontwikkelbare eigenschap is. IJntema’s proefschrift laat zien dat deze opvatting verouderd is. Veerkracht zou nu opgevat moeten worden als een dynamisch proces. Een vraag waar organisaties vaak mee worstelen is hoe ze veerkracht bij medewerkers kunnen versterken. IJntema’s proefschrift biedt hiervoor aanknopingspunten.

Dr. Hanneke Visser – van Balen

Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, werkzaam in het voortgezet onderwijs (met name grootstedelijk VMBO). Ze is plvhoofdopleider van de postacademische opleiding Schoolpsycholoog (RINO Amsterdam). 

Hanneke maakt deel uit van de Corona Expertgroep Schoolpsychologen (NIP) die, samen met NJI, Trimbos, Pharos en NCJ, input geven aan de ministeries van OCW en VWS op het gebied van corona, onderwijs en jeugdhulp. Dit heeft o.a. geleid tot de ‘Praktijkkaart Welbevinden’ in de menukaart van het Nationaal Plan Onderwijs.

Ze heeft meegeschreven aan het lesmateriaal ‘Je brein de baas?!’ (NCJ/GGDRu) en een workshop ontwikkeld voor schoolteams onder het motto: aandacht voor veerkracht bij leerlingen begint met aan aandacht voor veerkracht bij schoolteams.

Prof. dr. Andrea Evers

Hoogleraar Gezondheidspsychologie Universiteit Leiden, klinisch psycholoog, bestuurslid NIPsectie PAZ, bestuurslid LVMP, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit voor het vakgebied E-health, gezondheidspsychologie, gezond leven lang volhouden, stress en verwachtingen.

Andrea praat ons bij over het spanningsveld tussen wetenschap en beleid. Welke lessen kunnen we hieruit leren voor de toekomst?

Prof. dr. Rick van Baaren

Hoogleraar Gedragsverandering & Maatschappij aan de Radboud Universiteit Nijmegen, oprichter en mede-eigenaar van D&B & Behaviour Change Group, co-auteur van het boek “Hidden Persuasion”, spreker en adviseur.

Rick wordt onder andere geïnterviewd over de werkwijze tijdens opdrachten rond corona. ” Hoe kun je in korte tijd de beste interventie maken op een vraag? Hoe doe je dat en hoe doe je dat wetenschappelijk? En hoe kun je wetenschap en praktijk combineren. Zijn er meerdere opties?

Drs. Bart Schutz

Consumentenpsycholoog, Chief Inspirational Officer bij Online Dialogue, voorzitter NIPsectie Sociale en Economische Psychologie

Drs. Kees Jan van der Boom

Klinisch psycholoog – psychotherapeut bij Altrecht, voorzitter van de NIP Bestuurscommissie Ethische Zaken (BEZ)

 

Kosten

NIP-leden: € 17,50

Studentlid SPS-NIP: € 10,-

Niet-leden: € 50,-

Bring a friend, NIP-lid + niet-lid: € 57,50
 

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd.
 

Terugkijken

Het congres is niet terug te kijken en alleen live te volgen.

Het congres wordt alleen voor promotiedoeleinden opgenomen en deels hergebruikt.