NIP-Webinar – Tekort van het teveel, paradox van de mentale zorg

Hoogleraar en psychiater Damiaan Denys geeft zijn visie op de Nederlandse gezondheidszorg weer in zijn boek ‘Tekort van het teveel, paradox van de mentale zorg’.

Is het tijd voor een andere kijk op mentale weerbaarheid, geestelijk lijden en de organisatie van de GGZ? Tijdens dit webinar bespreekt Denys met ons zijn visie en is er ruimte voor vragen.
Er is iets geks aan de hand. Westerse landen behoren al jaren tot de gelukkigste landen ter wereld. Nooit eerder was de welvaart hoger, rijkdom groter en levenskwaliteit beter. Ze staan aan de top van de wereld op het gebied van onderwijs, leefomgeving, gezondheid, veiligheid en welzijn.

Toch lijden vier op de tien mensen in hun leven aan een psychische stoornis en ondergaan in Nederland jaarlijks een miljoen mensen een behandeling voor psychische klachten. We zijn welvarender, maar mentaal zieker dan ooit. We zijn gelukkiger, maar lijden meer dan ooit.

Hoe kunnen we deze paradoxen begrijpen? Verwachten we te veel van het leven? Brengt welvaart meer ongeluk? Waarom faalt de mentale zorg? Kunnen we nog gezond en normaal lijden? Zijn onze verwachtingen te hoog? Mogen we nog menselijk zijn?

 

Over de spreker

Damiaan Denys is filosoof en psychiater en denkt over angst en vrijheid, (ab)normaliteit, geest en hersenen, dood en leven op het kruispunt van de disciplines psychiatrie, filosofie en neurowetenschap. Hij staat bekend om zijn eerlijke vragen en moedige standpunten in complexe maatschappelijke debatten. Denys is sinds 2007 hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UVA) en hoofd van de afdeling psychiatrie aan het AmsterdamUMC. Hij was van 2012 tot 2018 voorzitter van de Senaat aan de Universiteit van Amsterdam en van 2016-2019 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Hij ontving in 2017 de vakjury- en publieksprijs voor “Beste Speech van Nederland”.

 

Datum

Dit webinar vindt plaats op donderdag 22 april van 19.30 – 20.30 uur

 

Terugkijken

Het webinar is na afloop door NIP-leden terug te kijken via psynip.nl/webinars

 

Accreditatie

Voor dit webinar is accreditatie aangevraagd voor herregistratie KP/KNP (FGzPt) en de  NIP-registraties Eerstelijnspsycholoog NIP en A&G psycholoog NIP.

 

Aanmelden

Dit webinar is gratis en exclusief toegankelijk voor NIP-leden. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier. Een paar uur voorafgaand aan het webinar krijg je de link toegezonden via het e-mailadres dat je hebt opgegeven.

 

 

 

 

 

Organisatie: NIP sectie GGZ
Locatie: Online