Webinar – Hoogbegaafdheid in de GGZ

Waarom is het belangrijk als psycholoog hoogbegaafdheid te herkennen en hierover te leren? Wat zijn de signalen en valkuilen bij hoogbegaafde cliënten en wat kan jij als psycholoog doen bij hoogbegaafde cliënten? GZ-psycholoog Pleun van Vliet vertelt je er alles over tijdens dit webinar.  

 

Momenteel zijn er in Nederland nauwelijks GGZ-behandelaren die kennis hebben van hoogbegaafdheid bij volwassenen. Misdiagnostiek komt dan ook veel voor. Mensen krijgen bijvoorbeeld ten onrechte de diagnose ADHD, ASS, bipolaire stoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Andersom wordt bij bekende hoogbegaafdheid van de patiënt een relevante diagnose soms ook gemist. In de behandeling is de ervaring tot nu toe ook dat geëigende protocollen bij hoogbegaafden vaak niet of zelfs averechts werken. Hoogbegaafden vragen meer wendbaarheid, creativiteit en authenticiteit van de hulpverlener, mede doordat de problematiek vaak een prangende existentiële dimensie kent.

 

Tijdens dit webinar krijg je handvatten hoe je als psycholoog binnen de GGZ hoogbegaafdheid en de problemen die daarmee gepaard gaan leert herkennen.

 

Over de spreker

Pleun van Vliet is GZ-psycholoog, supervisor en trainer en gespecialiseerd in psychodiagnostiek bij hoogbegaafdheid. Zij werkte 20 jaar als universitair docent diagnostiek en persoonlijkheidstheorie bij de UvA en 7 jaar bij het Willem Pompe Instituut van de UU als universitair docent forensische psychologie. Daarnaast werkte zij de afgelopen 25 jaar als diagnosticus bij Arkin (destijds RIAGG), het AMC, het Nederlands Psychoanalytisch Instituut en het Pieter Baan Centrum, en vanuit de eigen praktijk voor diagnostiek (sinds 2000). De afgelopen 5 jaar heeft zij zich actief gericht op diagnostiek van en bij hoogbegaafdheid. Van 2014-2016 was zij als National Supervisory Psychologist bij Mensa Nederland verantwoordelijk voor de toelatingstest en het toelatingsbeleid van de vereniging.

 

Alvast meer lezen?

*Website Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen

*Handboek Misdiagnose en dubbeldiagnose bij hoogbegaafdheid. Onderscheid en overlap met bijkomende (psychische) problematiek. James T. Webb. Druk 2, juni 2020.

*Boek Extreme Intelligence. Development, Predicaments, Implications. Sonja Falck. Oktober 2019.

*Webiste: www.pleunvanvliet.nl

 

Datum

Dit webinar vindt plaats op donderdagavond 14 oktober van 19.30 – 21.00 uur

 

Terugkijken

Het webinar is na afloop door NIP-leden terug te kijken via www.psynip.nl/webinars

 

Accreditatie

Voor dit webinar is accreditatie aangevraagd voor herregistratie KP/KNP (FGzPt) en de  NIP-registratie Eerstelijnspsycholoog NIP.

 

Aanmelden

Dit webinar is gratis en exclusief toegankelijk voor NIP-leden. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier. Een paar uur voorafgaand aan het webinar, krijg je de link toegezonden via het e-mailadres dat je hebt opgegeven.

 

 

Organisatie: NIP webinars
Locatie: Online