NIP-webinar CRA, ACRA en CRAFT bij problematisch middelengebruik

Wil jij als psycholoog meer weten over de Community Reinforcement Approach (CRA) als therapeutische toepassing bij problematisch middelengebruik specifiek bij adolescenten en voor ondersteuning van de familie? Meld je dan snel aan voor het webinar op  op 25 mei!

  • Dit is een vervolgwebinar op het webinar dat op 24 maart plaatsvond. Kijk dit eerst webinar terug!

Wat is de Community Reinforcement Approach (CRA)?

De Community Reinforcement Approach  (CRA) is een cognitief-gedragstherapeutische behandelmethode die zich richt – bij patiënten die problematisch middelen gebruiken – op het ontwikkelen van een alternatieve leefstijl die net zo, of zelfs meer, belonend is dan middelengebruik. De focus van de behandeling is gericht op het ‘doen’ en het belonen van goed gedrag. Er is veel aandacht voor de omgeving van de patiënten (zoals gezin, werk, vrijetijdsbesteding, vrienden, woonomgeving en dergelijke). Deze CRA aanpak is ook aangepast voor jongeren (adolescenten): ACRA. Ook is er een variant voor naasten: CRAFT.

Deze drie behandelmethodes worden toegelicht tijdens twee webinars georganiseerd door de NIP-sectie Verslavingspsychologie met prof. dr. Hendrik G. Roozen, Olivira Bolsius en Ruud van Ginneken.

 

 

Webinar 1 vond op 24 maart plaats –  Kijk hier dit eerste webinar terug!

De Community Reinforcement Approach (CRA): Overzicht, recente ontwikkelingen en CRA bij LVB en niet aangeboren hersenschade

Tijdens dit eerste webinar ging prof. dr. Hendrik Roozen samen met Olivira Bolsius in op de theoretische achtergronden van CRA en de praktische werkwijze van de methodiek. Er werd een overzicht gegeven van verschillende CRA interventies. Voorts werd CRA onderzoek besproken. Hiervoor werden zowel resultaten verkregen door binnen- alsmede buitenlands onderzoek. Daarnaast gingen Hendrik en Olivira in op een recente ontwikkeling: “CRA in beeld.” Er werden suggesties gedaan hoe je beeldmateriaal (kaartjes) kunt gebruiken tijdens gesprekken om keuzes over de behandeling te visualiseren. Deze aanpak lijkt geschikt voor individuen met een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenschade.

 

Kijk hier dit eerste webinar terug!

 

Webinar 2 op 25 mei van 19.30 – 20.30 uur

Adolescent Community Reinforcement Approach (ACRA) en Community Reinforcement and Family Training (CRAFT): evidence-based werken met jongeren en familieleden van verslaafden

Dit webinar borduurt voort op het vorige webinar, er zullen een tweetal andere loten aan de CRA stam worden besproken: ACRA en CRAFT. Prof. dr. Hendrik Roozen en Ruud van Ginneken nemen jullie mee in hoe de Adolescent Community Reinforecement Approach (ACRA) in Nederland op verschillende plaatsen en instellingen wordt toegepast. De praktische werkwijze en ervaringen zullen worden gedeeld. Daarnaast is er de CRAFT benadering. Deze staat voor Community Reinforcement and Family Training en is een uitgewerkt evidence-based protocol voor het werken met familieleden van verslaafden. Het omvat een stimulerende aanpak die door de omgeving kan worden toegepast om gebruikers ertoe te bewegen om in zorg te gaan. In deze wetenschappelijk onderbouwde lezing worden deze methodieken uiteengezet en wordt de werkzaamheid in kaart gebracht. Er wordt daarnaast praktijkgerichte informatie geboden die als inspiratiebron kan dienen voor het werken met adolesecenten en naasten van mensen met een verslaving binnen de reguliere praktijk.

 

 

Aanmelden

Deze webinars zijn gratis en exclusief toegankelijk voor NIP-leden. Aanmelden kan via onderstaand link. Een paar uur voorafgaand aan het webinar krijg je de link toegezonden via het e-mailadres dat je hebt opgegeven.

 

Webinar 1 op 24 maart over ‘De Community Reinforcement Approach (CRA) kijk je hier terug.

Webinar 2 op 25 mei over ‘Adolescent Community Reinforcement Approach (ACRA) en Community Reinforcement and Family Training (CRAFT): evidence-based werken met jongeren en familieleden van verslaafden.’

 

 

Organisatie: Sectie Verslavingspsychologie
Locatie: Online