Wil jij als psycholoog meer weten over de Community Reinforcement Approach (CRA) als therapeutische toepassing bij problematisch middelengebruik? Meld je dan snel aan voor het webinar op 24 maart en het vervolgwebinar op 25 mei!
Wat is de Community Reinforcement Approach (CRA)?
De Community Reinforcement Approach (CRA) is een cognitief-gedragstherapeutische behandelmethode die zich richt – bij patiënten die problematisch middelen gebruiken – op het ontwikkelen van een alternatieve leefstijl die net zo, of zelfs meer, belonend is dan middelengebruik. De focus van de behandeling is gericht op het ‘doen’ en het belonen van goed gedrag. Er is veel aandacht voor de omgeving van de patiënten (zoals gezin, werk, vrijetijdsbesteding, vrienden, woonomgeving en dergelijke). Deze CRA aanpak is ook aangepast voor jongeren (adolescenten): ACRA. Ook is er een variant voor naasten: CRAFT.
Deze drie behandelmethodes worden toegelicht tijdens twee webinars georganiseerd door de NIP-sectie Verslavingspsychologie met prof. dr. Hendrik G. Roozen, Olivira Bolsius en Ruud van Ginneken.
‘Sinds ik mijn eerste CRA training kreeg van Hendrik Roozen, wist ik het…. ik wil CRA therapeut, CRA supervisor en CRA trainer worden! Een ambitie die ik niet heb los gelaten. Hoe meer ik met de CRA werk, hoe enthousiaster ik er van word. Voor mij is het heel leerzaam om vanuit alle verschillende perspectieven met de CRA te kunnen werken. In mijn recente opleiding tot CRA trainer heb ik onder andere een aantal trainingen van Hendrik mogen bijwonen. Bijzonder hoe ik steeds weer nieuwe dingen hoorde, waar ik vervolgens weer mee aan de slag kon. En nu ben ik dan eindelijk zelf trainer! Ik ben zeker nog niet uit geleerd, maar er is een mooie basis gelegd, waar ik de komende jaren zeker op verder kan bouwen. Ik hoop dat ik als trainer deze mooie methodiek aan veel collega’s over mag dragen!’
Olivira Bolsius, CRA trainer, IrisZorg, over CRA
Webinar 1 op 24 maart van 19.30 – 20.30 uur
De Community Reinforcement Approach (CRA): Overzicht, recente ontwikkelingen en CRA bij LVB en niet aangeboren hersenschade.
Tijdens het eerste webinar gaat prof. dr. Hendrik Roozen in op de theoretische achtergronden van CRA en de praktische werkwijze van de methodiek. Er wordt een overzicht gegeven van verschillende CRA interventies. Voorts zal CRA onderzoek worden besproken. Hiervoor zullen zowel resultaten verkregen door binnen- alsmede buitenlands onderzoek worden gepresenteerd. Daarnaast zal Hendrik ingaan op een recente ontwikkeling: “CRA in beeld.” Er worden suggesties gedaan hoe je beeldmateriaal (kaartjes) kunt gebruiken tijdens gesprekken om keuzes over de behandeling te visualiseren. Deze aanpak lijkt geschikt voor individuen met een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenschade.
Webinar 2 op 25 mei van 19.30 – 20.30 uur
Adolescent Community Reinforcement Approach (ACRA) en Community Reinforcement and Family Training (CRAFT): evidence-based werken met jongeren en familieleden van verslaafden.
Dit webinar borduurt voort op het vorige webinar, er zullen een tweetal andere loten aan de CRA stam worden besproken: ACRA en CRAFT. De Adolescent Community Reinforecement Approach wordt in Nederland op verschillende plaatsen en instellingen toegepast. De praktische werkwijze en ervaringen zullen worden gedeeld. Daarnaast is er de CRAFT benadering. Deze staat voor Community Reinforcement and Family Training en is een uitgewerkt evidence-based protocol voor het werken met familieleden van verslaafden. Het omvat een stimulerende aanpak die door de omgeving kan worden toegepast om gebruikers ertoe te bewegen om in zorg te gaan. In deze wetenschappelijk onderbouwde lezing worden deze methodieken uiteengezet en wordt de werkzaamheid in kaart gebracht. Er wordt daarnaast praktijkgerichte informatie geboden die als inspiratiebron kan dienen voor het werken met adolesecenten en naasten van mensen met een verslaving binnen de reguliere praktijk.
Prof. Dr. Hendrik G. Roozen is GZ-psycholoog en sinds 2016 verbonden aan de University of New Mexico (VS) bij het ‘Center on Alcoholism, Substance Abuse, and Addictions’ (CASAA) in Albuquerque. Tussen 2012 en 2016 was hij als bijzonder hoogleraar Verslaving actief bij Tranzo, wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University. Hij verricht consultaties en verzorgt trainingen bij tal van gezondheidszorg-, forensische en verslavingszorginstellingen in binnen- en buitenland op het gebied van Community Reinforcement Approach (CRA), Community Reinforcement and Family Training (CRAFT) en Adolescent Community Reinforcement Approach (ACRA). Olivira Bolsius is CRA therapeut, – supervisor en -trainer en CRAFT therapeut, verbonden aan Iriszorg en Roozen en Meyers Consultancy. Ze is eigenaar van Passie voor Motivatie en verzorgd trainingen en supervisies motiverende gespreksvoering en is aangesloten bij MINTned en MINTinc. Daarnaast heeft zij “CRA in Beeld” ontwikkeld en uitgegeven. Ruud van Ginneken is sinds 2011 werkzaam bij Iriszorg in de functie van CRA en ACRA behandelaar en supervisor. In 2004-2011 werkte hij als jeugdreclasseerder bij Bureau Jeugdzorg. Daarnaast heeft hij een aantal jaren lesgegeven op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen aan de opleiding social work (voormalig MWD). Van 2004-2011 werkte hij bij de drugs testservice van Iriszorg, het Drugs information and monitoring system (DIMS) gelinkt aan het Trimbosinstituut. Zijn achtergrond is HBO Social Work en hij is post HBO geschoold in ontwikkelingspsychologie en psychopathologie.
Over de sprekers
Aanmelden
Deze webinars zijn gratis en exclusief toegankelijk voor NIP-leden. Aanmelden kan via onderstaand links. Een paar uur voorafgaand aan het webinar krijg je de link toegezonden via het e-mailadres dat je hebt opgegeven.
Webinar 1 op 24 maart over ‘De Community Reinforcement Approach (CRA): Overzicht, recente ontwikkelingen en CRA bij LVB en niet aangeboren hersenschade.’
Webinar 2 op 25 mei over ‘Adolescent Community Reinforcement Approach (ACRA) en Community Reinforcement and Family Training (CRAFT): evidence-based werken met jongeren en familieleden van verslaafden.’
Meld je dan aan als belangstellend lid bij het NIP voor 30 euro per jaar. Als belangstellend lid kan je dit webinar ook gratis bijwonen. Meld je aan als belangstellend lid van het NIP. Daarna kan je je met het lidmaatschapsnummer aanmelden voor het webinar via bovengenoemde aanmeldlinks. Geen psycholoog, maar wel geïnteresseerd?
Locatie: Online