Jeugd GGZ: Autisme bij meisjes

Op het eerste webinar van onze werkgroep Jeugd GGZ op donderdag 10 juni willen wij graag ingaan op een actueel thema; autisme bij meisjes. In de media verschijnen er steeds meer berichten dat autisme bij meisjes en vrouwen vaak pas later wordt vastgesteld dan bij jongens.

Maar het lijkt ook minder vaak herkend te worden. Dit komt onder andere doordat autisme er bij meisjes, op het eerste gezicht, anders uit kan zien. Het lijkt minder ernstig en minder typisch autistisch. Dus kan je dan wel van autisme spreken? Veel meisjes met autisme doen er ook alles aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden. Ze camoufleren hun problemen, maar dit kan een hoge tol eisen. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor hoe autisme er bij meisjes uitziet, zodat dit beter herkend wordt en passende behandeling en begeleiding ingezet kan worden.

In dit webinar zullen twee gespecialiseerde sprekers op het gebied van autisme belangrijke inzichten delen waar je als (kinder- en jeugd)psycholoog rekening mee kan houden tijdens de diagnostiek en/of behandeling bij meisjes met een vermoeden van ASS.

Sprekers

Els M.A. Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut (cognitief gedragstherapeut VGCt en groepspsychotherapeut NVGP). Ze is manager behandelzaken van de specialistische teams (waaronder autisme) bij INTER-PSY te Groningen. Els diagnosticeert en behandelt volwassenen met ontwikkelingsstoornissen, met name met ASS. Ze is gepromoveerd op de ontwikkeling van Theory-of-Mind bij kinderen met PDD-NOS. Els is voorzitter van de Female Autism Network of the Netherlands (FANN) en van CASS18+.

Drs. Marrit E. Buruma is orthopedagoog en werkzaam bij het Expertise Team Jonge Kind en het Autismeteam van INTER-PSY. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar vroeg sociaal communicatief gedrag van kinderen met autisme. Zij is lid van de FANN en van het Autisme Jonge Kind – Expertisenetwerk.

Beiden hebben meegeschreven aan het boek ‘Lifehacks voor meiden met autisme’ en hebben diverse artikelen geschreven over meisjes met autisme.

Voor wie

Dit webinar is alleen toegankelijk voor NIP leden en is NIET terug te kijken na afloop, wees er dus live bij!

Wanneer

Donderdagavond 10 juni, van 19.00-21.00 uur via Zoom

  • Accreditatie wordt aangevraagd bij Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG); SKJ Kwaliteitsregister Jeugd

 

Organisatie: Werkgroep Jeugd GGZ
Locatie: Online