Hét debat der titanen – Jan Derksen vs. Philippe Delespaul

Is drastische vernieuwing de oplossing voor de ggz?

De titanen Jan Derksen en Philippe Delespaul gaan op uitnodiging van de sectie GGZ van het NIP op donderdagavond 19 september de strijd met elkaar aan tijdens hét debat over dilemma’s in de ggz.

Malou van Hintum heeft de eervolle taak als dagvoorzitter dit debat in goede banen te leiden.

 

In debat: Is drastische vernieuwing de oplossing voor de ggz?

De ggz is volop in beweging. Toch blijven de wachtlijsten lang, loopt de ambulantisering jaren achter en groeit het personeelstekort. Is drastische vernieuwing van het systeem de oplossing? Jan Derksen en Philippe Delespaul gaan bij het NIP in debat over de dilemma’s in de ggz.

Jan Derksen ziet het niveau van de ggz achteruit gaan. “Men denkt al gauw: wat wij kunnen, dat kunnen anderen ook. Zoals de HBO-geschoolde POH GGZ die wordt ingeschakeld bij huisartsen. En naar de masterpsychologen die tegenwoordig alle gaten in GGZ opvullen. Zij hebben vier jaar psychologie gestudeerd, kunnen nog niks, maar behandelen wel de patiënten van de eerstelijnspsycholoog. Die laatste heeft tien jaar opleiding, tel uit je winst. Die verlaging van niveau vind ik een fundamentele denkfout van de GGZ. De ervaringsdeskundige is een volgende stap in de devaluatie.”

Philippe Delespaul vindt dat een radicale verandering in de geestelijke gezondheidszorg nodig is. Hij richtte de beweging ‘Een nieuwe ggz’ op met Michael Milo, Wilma Boevink en Jim van Os. De organisatie moet volgens hen anders, maar ook taal, concepten en uitgangspunten in het denken over psychische kwetsbaarheid. Volgens Delespaul vraagt de ggz om een nieuw elan. De nieuwe ggz  zoekt juist verbinding met hulpverleners, cliënten en families, maar ook met partners als zorgverzekeraars, gemeenten, zorgorganisaties, politiek en buurten.

 

Over de sprekers

Prof. dr. Jan Derksen werd geïnterviewd voor de ggz etalage over ervaringsdeskundigen. Derksen is emeritus universitair hoofddocent psychodiagnostiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoogleraar psychodynamische psychotherapie aan Vrije Universiteit Brussel. Ook heeft hij een eigen praktijk die basis en specialistische zorg verleent in de regio Over-Betuwe-Oost. Hij schreef verschillende boeken over psychotherapie: ‘Preventie psychische aandoeningen. Voorkom de etikettenregen’, ‘Zijn we wel narcistische genoeg?’, ‘Iedereen een psychische aandoening? Een visie op 35 jaar ambulante GGZ’.

Kijk de etalagefilm terug:

Prof. dr. Philippe Delespaul werd geïnterviewd voor de ggz etalage over Zorgstandaarden. Delespaul is hoogleraar Zorginnovaties in de GGZ aan de Universiteit Maastricht en bij Mondriaan.

Delespaul is bij Mondriaan in Maastricht/Heerlen werkzaam als klinisch psycholoog en adviseert de instelling en regio over zorginnovatie. Hij is bestuurslid van het CCAF en van F-ACT Nederland. Verder ontwikkelde Delespaul de PsyMate methodiek, om het dagelijkse leven van mensen in kaart te brengen.

Kijk de etalagefilm terug:

 

Programma

18.00 uur             Inloop met broodjes
18.30 uur             Eerste gedeelte debat
19.30 uur             Pauze
20.00 uur            Tweede gedeelte debat
21.00 uur             Napraten met een hapje en drankje

Locatie

JOINN – Houten

Mis het niet en meld je vandaag nog aan!

Deelnemerskosten

NIP-leden                        € 30
Niet NIP-leden                 € 80
Studenten                        € 15

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor herregistratie KP/KNP (FGzPt), Eerstelijnspsycholoog NIP, K&J Psycholoog NIP

 

 

Organisatie: sectie GGZ -NIP
Locatie: JOINN