Donderdagbijeenkomst met Ellen Laan – Seksualiteit bespreekbaar maken

Hoe maak je seksuele problemen bespreekbaar, wat kan je zelf doen en wanneer is het beter om door te verwijzen? Welke basiskennis over hoe seks ‘werkt’ heb je nodig in de spreekkamer? Dit en meer leer je tijdens de lezing van Ellen Laan op 8 oktober. Schrijf je nu in voor deze donderdagbijeenkomst!

Hoewel blijkt dat mensen van alle leeftijden seksualiteit zien als een essentieel onderdeel van hun leven, beschikken ze vaak niet over voldoende ‘tools’ om van seks te genieten. Dat is jammer, want het is juist seksuele kwaliteit (niet kwantiteit) die gezondheidsvoordelen met zich meebrengt en, indien het gepaard gaat met affectie, bijdraagt aan ons levensgeluk.

Helaas zijn de seksuele lasten en lusten niet gelijk over de seksen verdeeld. Voor mannen en vrouwen geldt dat psychische stoornissen, in het bijzonder die welke samenhangen met traumatische ervaringen, negatieve gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van seks. Daarom moet seksualiteit ook een onderwerp van gesprek zijn in de spreekkamer van de therapeut.

In deze lezing krijg je endocrinologische, anatomische en psychologische basiskennis over hoe seks ‘werkt’, leer je hoe mannen en vrouwen daarin overeenkomen, hoe je seksuele problemen bespreekbaar kunt maken, wat jezelf kunt doen en wanneer het beter is om door te verwijzen.

 

Over de spreker

Prof. dr. Ellen Laan is psycholoog en seksuoloog, en sinds haar promotie onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum. In 2012 ontvangt ze een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Haar boek ‘Seks!’, dat ze schreef met collega Rik van Lunsen, laat zien wat de ingrediënten zijn voor een bevredigend seksleven.

In mei 2017 was Ellen te gast bij het NPO programma ‘College Tour’, met Twan Huys, waar ze vertelde over haar vak, visie op seksualiteit en haar nieuwe boek ‘Seks!’ (zie video-fragement hieronder).

 

Programma

18.15 – 18.45 uur Ontvangst met soep en broodjes
18.45 – 20.00 uur Interactieve lezing over Seksualiteit
20.00 – 20.15 uur Pauze
20.15 – 21.15 uur: Vervolg interactieve lezing en aflsuiting

 

Kosten

€ 15,- voor NIP-leden
€ 100,- voor niet NIP-leden

Nog geen lid? Meld je nu aan als lid en maak meteen gebruik van het voordelige ledentarief voor deze bijeenkomst.

 

Accreditatie

Accreditatiebureau NIP A&O/A&G: A&G – klinische kennis 1,5 punt
NIP-Eerstelijnspsychologie herregistratie 1,5 punt
NIP-Lichaamsgericht Werkend Psycholoog NIP – Algemene kennis en vaardigheden 0,5 punt
LWP – Interventievaardigheden 1 punt
Klinisch (neuro)psycholoog (BIG) – FGzPt: 2 punten
NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)  herregistratie 2 punten
K&J/OG opleiding – behandeling 1 punt

 

Locatie

Jacobikerk, Utrecht, zie de website

 

Organisatie: Secties GGZ en Seksualiteit & Diversiteit NIP.
Locatie: Jacobikerk Utrecht