Autisme bij vrouwen

Een autismespectrumstoornis wordt bij vrouwen vaak op latere leeftijd gediagnosticeerd. Reden hiervoor is dat zij autistische kenmerken veel meer kunnen verstoppen. Ogenschijnlijk voldoen ze aan de sociale verwachtingen, terwijl het continue compenseren en camoufleren (aangeleerd of bewust) ze veel energie kost. Hierdoor kunnen ze last krijgen van terugkomende angsten, depressie, een burn-out of andere stressreactie. Vaak zijn deze vrouwen al behandeld voor deze klachten, voordat er gedacht wordt aan autisme.

Op 13 december besteden we aandacht aan dit onderwerp. De workshop zal worden gegeven door Roel Bluijs. Roel heeft veel gewerkt met adolescenten en is toen regelmatig in aanraking gekomen met jonge vrouwen met persoonlijkheidsproblematiek waarbij uiteindelijk autisme werd gediagnosticeerd. Hoe kwam het dat in eerste instantie autisme niet werd herkend? Hoe werd de diagnose alsnog gesteld? Hij zal hierbij ingaan op een casuïstiek uit eigen werkervaring.

Na deze interesse avond borrelen we graag gezamenlijk na in de bar van de Kargadoor. Een mooie gelegenheid om 2018 onder het genot van een drankje af te sluiten, en vooruit te blikken op een nieuw jaar! We zien jullie graag dan!

Voor wie
De bijeenkomst is bedoeld voor alle psychologen die op welke manier dan ook te maken hebben met dit onderwerp. Er zal ruimte zijn voor 20 deelnemers.

Met wie?
De avond zal worden ingevuld door Roel Bluijs. Roel is een verpleegkundig specialist in opleiding. Hij werkt op het centrum voor Kinder en Jeugdpsychiatrie Herlaarhof, onderdeel van de Reinier van Arkelgroep.

Locatie
De workshop vindt plaats in de Kargadoor in Utrecht (Oudegracht 36). De locatie is loopafstand van het station, zie hier de locatie op maps

Programma
19:00 – 19:30              Inloop
19:30 – 21:00              Workshop*
21:00 – 22:00             Afsluitende borrel

*Bij verlate binnenkomst kan het zijn dat je pas in de pauze de ruimte in mag, zorg dus dat je op tijd bent.

Kosten
NIP-leden: 10 euro
Niet-leden: 35 euro

Nog geen NIP-lid?
Maak meteen bij je aanmelding voor deze bijeenkomst gebruik van onze ledenkorting (50% of meer) door direct lid te worden. Vink op het aanmeldformulier de extra optie aan en ga daarna meteen door naar www.psynip.nl/wordlid en meld je aan als NIP-lid.

 

 

 

Organisatie: Sectie Startende Psychologen
Locatie: Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht