A&O Summerschool dag 3 – Gedrag in organisaties

De sectie A&O van het NIP organiseert eind augustus/begin september de eerste A&O Summerschool, vier inhoudelijke nascholingsdagen van hoge kwaliteit op post masterniveau. De derde dag vindt plaats op 6 september en heeft als titel ‘Gedrag in organisaties’ en wordt ingevuld door Mario Kieft en dr. Lise van Oortmerssen. De Summerschool is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O en A&G psychologen.

Ochtenddeel

Gedrag in organisaties: niet zoals het moet… maar zoals het gaat – Mario Kieft
Organisatieontwikkeling is een continu proces waarin mensen betekenis geven aan hun dagelijks werk en op basis van die betekenisgeving handelen. Daarom is voor een fundamentele verandering van het gedrag in organisaties een verandering van de betekenisgeving noodzakelijk.

Tijdens de masterclass in de Summerschool van het NIP gaat Mario Kieft in op het analyseren van gedrag in organisaties. Het is een interactieve lezing over hoe je naar organisaties kunt kijken en wat je kunt zien als je vanuit andere perspectieven daarnaar kijkt. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen, zijn:
• De verschillen tussen: praten en doen en de impact daarvan op medewerkers.
• Ineffectieve gewoontereflexen en hoe die te doorbreken.
• On stage en off stage gedrag.
• Betekenisgeving als drijfveer voor gedrag.
• Hypocriet organiseren als kerncompetentie.
• Regimebewakers en generatieve hotspots.

Lees meer….

Mario Kieft is organisatieadviseur en hoofddocent organisatieverandering en –ontwikkeling aan de Open Universiteit Nederland. Hij is vooral werkzaam in strategische verander- en ontwikkeltrajecten in publieke organisaties. Zijn specialisatie ligt op de volgende gebieden: samenwerking tussen organisaties, belang van informele netwerken, veranderen ondanks het management, omgaan met macht en het doorbreken van defensieve patronen.

 

 

Middagdeel

Samenwerking, teams en overleggen – Lise van Oortmerssen
We herkennen allemaal wat een stroef verlopend overleg teweeg kan brengen: het gevoel dat alle energie wegsijpelt. Maar we herkennen ook het gevoel dat gepaard gaat met een synergetische, inspirerende samenwerking: dit geeft vleugels.

In het middagprogramma zal Lise van Oortmerssen ons gids zijn in de wereld van samenwerkingen en overleggen – met collega’s, binnen een team, of organisatie-overschrijdend.
Het thema samenwerking wordt benaderd vanuit een multidisciplinair perspectief en met speciale aandacht voor interactiedynamiek.
Thema’s die aan bod komen zijn:
• vertrouwen
• gezamenlijke creativiteit
• flow

Ze zal ook stilstaan bij de vraag op welke manieren je samenwerking- en overlegdynamiek positief kunt beïnvloeden.

Tijdens deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met hun eigen ervaringen, reflecteren daarop aan de hand van aangereikte theorieën, en formuleren inzichten en voornemens voor zichzelf om mee te nemen naar de praktijk van alledag.

Dr. Lise van Oortmerssen heeft een PhD in de sociale wetenschappen en een MA in de communicatiewetenschap. Zij doceert bij de OU over gedrag in organisaties in de bachelor Bedrijfskunde en de master Managementwetenschappen. Eerder verzorgde zij onderwijs binnen de master Communicatiewetenschap van de UvA en bij diverse Fontys Hogescholen. Lees meer…

 

 

 

Tijdens de dag zelf zal worden bepaald welke literatuur de cursisten na afloop dienen te lezen. Het zal gaan om in totaal 70 pagina’s aan literatuur waarover toetsing zal plaatsvinden.

Programma

9.00 uur            Inloop en registratie
9:30 uur            Start programma (module 1)
13:00 uur          Lunchpauze
14:00 uur          Start programma (module 2)
17:30 uur          Sluiting + Borrel

De inhoud van de andere dagen is te vinden via onderstaande links:
Summerschool Dag 1 (26-8-2019: Succesvol ouder worden: psychologische perspectieven op zelfmanagement en duurzame inzetbaarheid
Summerschool Dag 2 (30-8-2019): Lekker in je vel: nieuwe inzichten in werkstress en manieren om de balans herstellen
Summerschool Dag 4 (20-9-2019): Psychodiagnostiek in het werkveld van A&O: The state of the art

Doelgroep

De Summerschool is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O en A&G psychologen.

Accreditatie

Wordt aangevraagd voor register Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP & Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP. Aantal punten zijn nog niet bekend.

Kosten voor deze dag

NIP-leden            –    € 75
niet leden            –    € 250
studenten NIP     –    € 25
starters NIP         –    € 40

 

Aanmelden

  • U kunt zich niet meer voor de scholingsdagen van de Summerschool aanmelden. Het maximale aantal deelnemers is bereikt.

 

Organisatie: sectie A&O
Locatie: HNK Utrecht, Arthur van Schendelstraat 650 te Utrecht