A&O nascholingsdag – Stressfysiologie: wat betekent dit voor jouw werk als behandelaar

De sectie A&O van het NIP organiseert deze zomer een A&O summerschool, met verschillende inhoudelijke nascholingsdagen op postmasterniveau. Deze dag gaat over stressfysiologie bij burn-out behandeling en wordt ingevuld door Eugénie Oomes. De Summerschool is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O en A&G psychologen.

Stress is een heel fysiek proces. Bij langdurige stress gaat het fysieke deel spaak lopen. Veel van de ervaren klachten (somatisch, emotioneel, mentaal) komen daar vandaan. Om een client met burn-out of stressklachten goed te kunnen begeleiden, is het belangrijk om juist aan dat fysieke proces aandacht te geven. Hoe werkt de stressfysiologie en hoe werkt het door in de klachten? En wat betekent dit voor je praktische begeleiding?

Eugénie Oomes is sociaal- en organisatiepsycholoog, heeft 20  jaar ervaring als arbo-adviseur en is in die rol veel in aanraking gekomen met burn-out en herstelinterventies. Naar aanleiding van die ervaringen heeft ze zich verdiept in de fysieke kant van stress en het belang hiervan bij herstel van burn-out en heeft zij de Cortisol-manager ontwikkeld.

 

 

 

In deze module van de A&O Winterschool vertaalt zij beschikbare kennis en inzichten uit de wetenschap in handzame informatie voor de praktijk.

Module

Stressfysiologie, klachten en begeleiding

Ter voorbereiding op deze A&O summerschooldag worden de cursisten geacht om onderstaande artikelen te bestuderen.

  • Whitepaper burn-out Meer dan een individueel probleem, NIP juni 2020
  • van Zweden, Waarom duurt burn-out zo lang. Tijdschrift voor psychotherapie, januari 2015
  • Ganzel, P. Morris, E. Wethington, Allostasis and the Human Brain: Integrating Models of Stress From the Social and Life Sciences. Psychological Review, januari 2010
  • Bruce McEwen, Huda Akil, Revisiting the Stress Concept: Implications for Affective Disorders. The Journal of Neuroscience, januari 2020
  • Waarom bij burn-out actief fysiek herstel de eerste stap moet zijn. Een bio-psychologische insteek bij stress voor coaches en psychologen. Whitepaper Grip op werkstress 2021

De artikelen zullen ongeveer een week van te voren aan de deelnemer gemaild worden.

Na afloop is er een eindopdracht beschikbaar voor extra accreditatiepunten. In de eindopdracht wordt er van de deelnemer verwacht dat hij/zij een vertaalslag maakt van de opgedane kennis naar zijn of haar behandeling. Herkennen van de verschillende kantelpunten en wat ga je wanneer anders doen? De deelnemer is vrij om zelf te besluiten of hij/zij de eindopdracht maakt en inlevert. Het inleveren van de eindopdracht levert bij een voldoende beoordeling 3 extra PE punten op.

Online programma

10:00 uur           start programma
13:00 uur           einde programma

Doelgroep

De A&O Summerschool is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O en A&G psychologen.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP & Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP voor:
3 PE-punten voor het bijwonen van de online bijeenkomst en
3 PE punten voor het met een voldoende afronden van de eindopdracht.

Kosten

NIP-leden:                                                        € 75
niet NIPleden:                                                   € 150
Toegang studenten SPS-NIP lid:                      € 25
Toegang startende psychologen NIP-lid:          € 37,50

 

 

Organisatie: sectie A&O
Locatie: Online