50 jaar WAG – Congres

De werkgroep Aangaande Gehoor en communicatieve beperkingen (WAG) is de oudste werkgroep van het NIP. Op vrijdag 1 oktober 2021 viert de WAG haar 50-jarig jubileum. Het NIP en de WAG hebben een mooi congresprogramma samengesteld om deze dag te vieren. Meld je snel aan, in verband met de coronamaatregelen is het aantal deelnemers beperkt.

 

Programma

Drie Keynotes

In het plenaire gedeelte van het programma geven 3 sprekers een update over recente ontwikkelingen op hun vakgebied:

 • Prof. Harry Knoors over de stand van zaken rondom dove en slechthorende kinderen.
 • Prof. Constance Vissers over de neuropsychologie van TOS.
 • Prof. Christine Yoshinaga-Itano over het effect van vroege interventie op de ontwikkeling van dove en slechthorende kinderen.

 

Drie Parallelsessies

Sociaal-emotionele ontwikkeling

In deze parallelsessie wordt een ingegaan op recent Nederlands onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van 5 tot 10-jarige dove en slechthorende kinderen en kinderen met TOS. Ook wordt ingegaan op het Psywell programma over het psychisch functioneren van dove en slechthorende kinderen. Tot slot wordt een training gepresenteerd om de Theory of Mind ontwikkeling van 9 tot 12-jarige dove en slechthorende kinderen te stimuleren.

Sprekers:

 • Anke van der Meijde en Evelie Wesselink
 • Lizet Ketelaar en Rosanne van der Zee
 • Nynke Dethmers

 

Therapie

In deze parallelsessie wordt ingegaan op verschillende therapieën die ingezet kunnen worden bij de behandeling van psychische problematiek van dove en slechthorende kinderen/jongeren en kinderen/jongeren met TOS. De sprekers zijn ervaren therapeuten en delen hun kennis en ervaring rondom schematherapie, cognitieve gedragstherapie en EMDR.

Sprekers:

 • Caroline van den Berg
 • Jeanette van Wieten
 • Hinke Nauta

 

Onderwijs en leren

In de parallelsessie over onderwijs en leren gaan de sprekers in op het leren van dove en slechthorende kinderen en kinderen met TOS. Zij zullen hierbij stilstaan bij recente onderzoeksbevindingen en de vertaalslag naar de onderwijspraktijk maken.

Sprekers:

 • Loes Wauters
 • Annete Scheper

 

Datum en locatie

Datum: 1 oktober 2021, 10:00 – 16:30

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

 

 

 

 

Accreditatie voor K&J-psychologen wordt aangevraagd.

 

Deze bijeenkomst vindt plaats volgens de dan geldende maatregelen vanuit de overheid met betrekking tot COVID-19. Het kan zijn dat er alleen met de corona app toegang tot de bijeenkomst mogelijk is. Dit is afhankelijk van de dan geldende regels. Mocht de bijeenkomst niet door kunnen gaan in deze vorm ivm aanscherping van deze maatregelen dan zullen we de bijeenkomst annuleren met restitutie van de entreeprijs, verplaatsen met de mogelijkheid tot restitutie wanneer de nieuwe datum voor jou niet passend is of omvormen naar een online bijeenkomst. In dat laatste geval zal er deels restitutie plaatsvinden indien mogelijk.

 

Organisatie: Werkgroep WAG, sectie Jeugd, NIP
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam