EuroPsy

EuroPsy: wat is het?

EuroPsy is een Europese certificering voor psychologen, ontwikkeld door de Europese Federatie van Psychologen Verenigingen (European Federation of Psychologists Associations, EFPA).
EuroPsy biedt uniforme richtlijnen voor vakbekwaamheid en ethiek, die worden onderschreven door de nationale psychologenverenigingen van de 36 landen (inclusief alle EU-landen) die lid zijn van de EFPA.
EuroPsy is in 2010 geïntroduceerd en is aan te vragen in een groeiend aantal landen.

Door het vaststellen van gezamenlijke richtlijnen van vakbekwaamheid stelt EuroPsy zich tot doel om een Europese kwaliteitsstandaard te ontwikkelen voor psychologen die zelfstandig werken met cliënten.
Het EuroPsy register helpt cliënten bij het vinden van een gekwalificeerde psycholoog die bekwaam is in een bepaald psychologisch werkveld. EuroPsy geeft geen licentie voor het werken in een bepaald land, maar het sluit aan bij de nationale richtlijnen omtrent de vakbekwaamheid van de psycholoog. EuroPsy, als Europees certificeringssysteem, stimuleert de erkenning van het psychologievak in een Europese context. 

Het EuroPsy certificaat en inschrijving in het EuroPsy register is interessant voor psychologen die werkzaam zijn in een internationale werkomgeving of voor een internationaal georienteerd bedrijf/organisatie werken, bijvoorbeeld. Het EuroPsy certificaat kan ook interessant zijn voor psychologen die binnen hun vakgebied in een ander Europees land willen gaan werken.

Psychologen die voldoen aan de EuroPsy voorwaarden met betrekking tot scholing en professionele training en die zich committeren aan de (nationale) Beroepscode, kunnen het EuroPsy certificaat aanvragen bij de Nationale Toekennings Commissie (National Awarding Commitee) in hun eigen land. Houders van het EuroPsy Certificaat mogen de titel Geregistreerd EuroPsy Psycholoog dragen en worden opgenomen in het online EuroPsy Register. In het EuroPsy register worden onder andere naam, contactgegevens en werkterrein van de psycholoog vermeld.