EuroPsy: Europese certificering voor psychologen

EuroPsy is een Europese certificering voor psychologen, ontwikkeld door de Europese Federatie van Psychologen Verenigingen (European Federation of Psychologists Associations, EFPA). EuroPsy biedt uniforme richtlijnen voor vakbekwaamheid en ethiek, die worden onderschreven door de nationale psychologenverenigingen van de 36 landen (inclusief alle EU-landen) die lid zijn van de EFPA. 

EuroPsy is in 2010 geïntroduceerd en is aan te vragen in een groeiend aantal landen. Vanaf 2014 is het nu ook mogelijk EuroPsy aan te vragen in Nederland. 

Eisen voor aanvraag EuroPsy

Wat is het doel van EuroPsy?

Door het vaststellen van gezamenlijke richtlijnen van vakbekwaamheid stelt EuroPsy zich tot doel om een Europese kwaliteitsstandaard te ontwikkelen voor psychologen die zelfstandig werken met cliënten. Deze richtlijnen zijn omschreven in het EuroPsy Reglement.

Het EuroPsy register helpt cliënten bij het vinden van een gekwalificeerde psycholoog die bekwaam is in een bepaald psychologisch werkveld. 

EuroPsy geeft geen licentie voor het werken in een bepaald land, maar het sluit aan bij de nationale richtlijnen omtrent de vakbekwaamheid van de psycholoog. EuroPsy, als Europees certificerings systeem, stimuleert de erkenning van het psychologievak in een Europese context.

EuroPsy reglement en certificaat

Wanneer u als psycholoog voldoet aan de EuroPsy voorwaarden met betrekking tot scholing en professionele training en u committeert zich aan de (nationale) Beroepscode voor psychologen, kunt u het EuroPsy certificaat aanvragen. Houders van het EuroPsy Certificaat mogen de titel Geregistreerd EuroPsy Psycholoog dragen en worden opgenomen in het online EuroPsy Register.   

Ga hier naar het EuroPsy reglement.

Overgangsregeling

Wanneer u niet via de reguliere aanmelding in aanmerking komt voor opname in het EuroPsy register, kunt u vanaf nu ook een aanvraag via de overgangsregeling indienen.

De overgangsregeling is open tot januari 2016.

Klik hier voor meer informatie.

EuroPsy register

Als psycholoog met een geldig EuroPsy certificaat kunt u uw contactgegevens laten vermelden in het EuroPsy register.

Dit register kan online geraadpleegd worden door clienten of collega-psychologen om per land een psycholoog per werkveld te zoeken. 

Ga hier naar het EuroPsy register.

Voor wie is EuroPsy interessant?

Het EuroPsy certificaat en inschrijving in het EuroPsy register kan interessant zijn voor:

  • Psychologen die werkzaam zijn in een internationale werkomgeving of voor een internationaal georienteerd bedrijf/organisatie werken. 
  • Psychologen die binnen hun vakgebied in een ander Europees land willen gaan werken.

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over EuroPsy? Bekijk dan onze FAQ.

Bekijk ook de veelgestelde vragen op de website van de EFPA (Engelstalig).

Mocht uw vraag hier niet bij staan, mail dan uw vraag naar registraties@psynip.nl

Achtergrondinformatie